De zwanenzang van de motivatiebrief

Door de krapte op de arbeidsmarkt zien rekruteerders steeds minder motivatiebrieven bij de sollicitaties die ze ontvangen. “De rollen zijn omgekeerd.”

Traditioneel bezorgen sollicitanten, naast hun cv, ook een motivatiebrief aan potentiële werkgevers. Met dat schrijven kan je duidelijk maken voor welk type functie je solliciteert, en waarom. En je kan persoonlijk en origineel uit de hoek komen.

Maar vandaag komt deze werkwijze in het gedrang. Vaak blijkt de motivatiebrief in de praktijk een korte begeleidende e-mail. “Ik stel vast dat meer en meer mensen die van werk willen veranderen, zich gewoon komen aanbieden”, vertelt personeelspsycholoog Jos Verdonck. “Onze job is ook om eerst met deze mensen aan tafel te zitten en uit te zoeken wat ze precies willen qua job.”

De krapte op de arbeidsmarkt doet de situatie veranderen. Vandaag moet de motivatie, merkt Verdonck op, vaak eerder van de werkgever komen. “Als zij een geschikte kandidaat voor zich hebben, is het de kwestie om hem of haar te overtuigen en snel af te ronden. In die zin kan je dus stellen dat eerder de werkgever vandaag een motivatiebrief moet opstellen.”

William Visterin, Jobat 06/11/2021