Personeelspsycholoog Jos Verdonck (63) blikt na 35 jaar carrière vooruit: “Intussen 152.800 sollicitanten gescreend”

Personeelspsycholoog Jos Verdonck (63) gaat stilaan richting pensioen. Maar de opvolging is verzekerd. Al 35 jaar helpt hij bedrijven met rekruteren. “Intussen hebben we met al 152.800 sollicitant gescreend”, zegt de man die zichzelf “een psycholoog met gezond boerenverstand” noemt.

In 1989 startte psycholoog Jos Verdonck zijn eigen rekruterings- en screeningbedrijf op in Menen met een bureau in een voormalig bankkantoor langs de drukke Bruggestraat. Intussen is er ook een kantoor in Oostende, zijn er 150 klanten en vijf personeelsleden. Verdonck Professional Partners bestaat 35 jaar dit jaar. Het is tijd voor opvolging én een verhuizing.

Voor oprichter Jos Verdonck een mijlpaal. Al 35 jaar helpt hij bedrijven met rekruteren, onder meer door het screenen van (potentiële) werknemers. “Intussen hebben we met het bedrijf al 152.800 sollicitanten gescreend”, weet hij.

Boerengezin

Tonnen ervaring, maar het is niet dat Jos voorbestemd was om als rekruteerder aan de slag te gaan. Hij komt uit een modaal landbouwgezin uit Poperinge. “Mijn ouders zeiden me niet in de stiel te stappen, dus koos ik voor een opleiding tot psycholoog”, vertelt Jos. “Ik studeerde af in 1984 en wou iets doen rond beroeps- en studiekeuze bij het toenmalige PMS, maar vond niet onmiddellijk een vaste job.”

De selectieprocedure riep vraagtekens op bij de jonge Jos. “Die vond ik allesbehalve objectief. Het kon veel beter en dat wou ik bewijzen. Ik werkte eerst als office manager in een uitzendkantoor met een selectiedivisie vanuit Brussel om dan uiteindelijk als zelfstandige bedrijven te helpen mensen te rekruteren en screenen.”

Match

Van KMO’s tot ziekenhuizen of maatwerkbedrijven, allemaal vonden ze de weg naar Verdonck Professional Partners. “Om nieuwe mensen te rekruteren, maar ook om goeie medewerkers te behouden en te helpen doorgroeien. Nog geen vijf procent wordt geen match en dat zijn echt wel goeie cijfers”, klinkt het.

Als een organisatie iemand nodig heeft – vaak ook voor directiefuncties – of een gedreven kracht heeft die het wil zien excelleren in een hogere functie, kunnen ze beroep doen op de expertise van Jos en zijn collega’s.

Loslaten

Aan de hand van allerhande testen – van intelligentie tot social skills – maar ook via een gesprek. “Noem het misschien oubollig, maar ik wil de mensen ook altijd zien. Je kan, door details, veel meer aanvoelen wat voor vlees je in de kuip hebt. Ik ben een psycholoog met gezond boerenverstand”, glimlacht Jos.

Jos is nog volop actief en kijkt met vertrouwen naar de toekomst, want zijn kindje is in goede handen. “Enkele jaren geleden stapte Maarten Ghesquiere als vennoot mee in het bedrijf en sinds een jaar zit ook mijn zoon Ward in de zaak. Eind dit jaar is de bedoeling om te verhuizen naar Wevelgem. Ik heb nog enkele jaren voor de boeg, maar ik weet nu al dat de zaak in goeie handen zal zijn. Ik heb jaren geleefd voor mijn werk, maar zal het wel kunnen loslaten.”